Jedlo

Jedno z najexotickejších turistických centier má (na brazílske pomery) relatívne početnú strednú triedu. Rio ponúka  množstvo reštaurácií s veľkým počtom kuchýň – od tradičnej brazílskej, cez francúzsku a japonskú. Všeobecne nie sú reštaurácie lacné, lacnejšou možnosťou sú pouličné stánky alebo menšie miesta. Tradičnými podnikmi sú reštaurácie  galeto, jedálne kde sa dá jesť normálne; alebo lanchonete – originálne brazílske kaviarne, kde podávajú jedlá z mäsa, fazule  alebo ryže. Miestni obyvatelia Cariocas jedia neskoro, reštaurácia sa začnú plniť až okolo 21:00 hod. Všeobecne, jedlo podávajú do polnoci, niekde aj po 02:00 hod.

 

Neuveriteľne veľký je počet stánkov s hamburgermi, mäso bude určite pochádzať z Amazónie, kde vznikajú obrovské ranče. Autentickejšie a lacnejšie sú galetas alebo lanchonete – ich veľký počet nájdete v centre alebo na Copacabane, (v noci sú väčšinou zatvorené).
Obľúbené sú posedenia pri čaji. Tradičnými miestami sú hotely z 19. storočia, pripomínajúce  staré dobré časy mesta. Veľmi dobrá je zmrzlina, dostanete ju aj v exotických  brazílskych príchutiach ako pitanga alebo jabuticaba.

Jedlo sa podáva aj v baroch, skoro všetky ponúkajú pestiscos (ľahšie jedlá), alebo normálne chody, alkohol podávajú takmer vo všetkých reštauráciách. V Brazílii sa pivo väčšinou podáva vo fľašiach, ale v Riu  sa pivo –chopp -  väčšinou čapuje. Oplatí sa skúsiť aj brazílsky národný nápoj cachaça,- ale pozor je dosť silný. Najlepšie bary nájdete v bohémskej štvrti Lapa.

 


Viac informácií o reštauráciách v Riu nájdete tu.

Brazílčania jedia najmä mäso, zelenina akoby sa im ani nerátala za jedlo. Určite sa raz nechajte nahovoriť na zvláštny typ hostiny, ktorý sa tu pestuje.

Churasco Rodizio býva často v ponukách cestovných kancelárií, ktoré ho predávajú ako súčasť nočných organizovaných zájazdov na samba šou. Zaplatíte jednotné vstupné, dostanete do ruky tanier, naberiete si naň zo šalátového pultu prílohy a potom už okolo vás neustále chodia čašníci s veľkými ražňami v rukách a ukrajujú vám z nich najlepšie kúsky rôznych druhov grilovaného mäsa.

Základom bude, samozrejme, juhoamerické hovädzie, ale popri ňom aj druhy mäsa, ktorých pôvod by ste možno radšej ani nevedeli. V turistických príručkách sa spomína aj anakonda a najväčší hlodavec na svete kapibara, u nás známa len chronickými útekmi z bratislavskej zoo. Neostáva nám iné len dúfať, že my sme ich hádam na tanieri nemali...

Bežní Brazílčania jedia najčastejšie mäso s fazuľami, ktoré sa ako národný pokrm nazýva feijoada. Mimoriadne obľúbené sú tam však aj úžasne rôznymi druhmi zeleniny dochutené hot dogy a vy sa celkom isto budete často stravovať aj na ulici v bufetoch, ktoré ráno len zdvihnú železné rolety a potom budú celé dni ponúkať rôzne malé pochúťky, ktoré pripomínajú zapekačky – pečivo plné všakovakých chutných tajomstiev. A popri nich tam bude rozvoniavať výborná brazílska káva.

zdroje:

https://www.etrend.sk/relax/rio-de-janeiro-ine-pred-tvarou-ine-za-chrbtom-krista.html

https://dromedar.topky.sk/cl/100179/273483/Rio-de-Janeiro

https://www.google.sk/search?q=ubytovanie+rio+de+janeiro&espv=2&biw=1440&bih=755&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=eW0_Ve_sKcTeUb7OgcgM&ved=0CAcQ_AUoAg#tbm=isch&q=cacha%C3%A7a

https://www.google.sk/search?q=ubytovanie+rio+de+janeiro&espv=2&biw=1440&bih=755&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=eW0_Ve_sKcTeUb7OgcgM&ved=0CAcQ_AUoAg#tbm=isch&q=feijoada

https://www.google.sk/search?q=ubytovanie+rio+de+janeiro&espv=2&biw=1440&bih=755&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=eW0_Ve_sKcTeUb7OgcgM&ved=0CAcQ_AUoAg#tbm=isch&q=Churrasco+Rodizio&spell=1